Cum să cumpărați acumulator moto?

Acumulatorii sunt o parte importantă a motocicletelor, deoarece furnizează energie pentru toate componentele electrice. Cele mai multe motoare moderne nu vor porni fără acumulatorul potrivit. Aflați cum să alegeți acumulatorul potrivit pentru motocicleta sau scuterul dumneavoastră.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de acumulatori moto

Baterii plumb-acid

Acesta este, practic, cel mai vechi tip de baterie și, deși se remarcă prin prețul său scăzut, necesită o reumplere regulată cu apă distilată din cauza evaporării electrolitului. În plus, acumulatorul trebuie să fie utilizat relativ des sau cel puțin reîncărcat, în caz contrar se descarcă singur și își pierde capacitatea dacă rămâne inactiv pentru perioade lungi de timp.

+ Preț redus

- Necesită întreținere
- Suferă de autodescărcare

Acumulatori cu gel

În acești acumulatori, electrolitul se prezintă sub forma unui gel solid. Astfel, se elimină riscul de vărsare și evaporare, iar acești acumulatori sunt, în general, mai durabili și nu necesită o întreținere majoră din partea utilizatorului. Cu toate acestea, autodescărcarea este vizibilă, iar prețul este mai mare decât în cazul acumulatorilor cu electrolit lichid.

+ Fără întreținere
+ Capacitate mai mare cu o greutate mai mică
+ Capacitatea de a suporta descărcări mai profunde și funcționarea la temperaturi mai ridicate

- Preț mai mare

Acumulatori AGM

În cazul acumulatorilor AGM, electrolitul este plasat în separatoare din fibră de sticlă. Acestea sunt sigilate și nu prezintă risc de scurgeri de acid, astfel încât pot rezista la șocuri și lovituri. Celulele AGM, de asemenea, nu suferă de autodescărcare. Nu necesită întreținere, ceea ce înseamnă că nu trebuie să verificați periodic nivelul de electroliți.

+ Fără întreținere
+ Rezistență la înclinare și șocuri

- Mai greu să facă față la temperaturi ridicate

Acumulatori cu litiu

Tehnologia litiu-ion este foarte frecvent utilizată în aparatele electronice de consum - acumulatorii oferă performanțe ridicate, păstrând în același timp dimensiuni compacte și greutate redusă, și au și o durată de viață lungă. Singurul dezavantaj semnificativ este prețul relativ ridicat.

+ Dimensiune mică
+ Greutate redusă

- Preț mai mare

Parametrii

Întreținere
Majoritatea acumulatorilor moto de pe piața actuală sunt etichetați ca fiind fără întreținere, dar, de fapt, trebuie să se aibă grijă să se asigure o depozitare adecvată și menținerea unei tensiuni optime, precum și o inspecție vizuală regulată a contactelor și a structurii.
Acumulatorii de întreținere diferă prin faptul că folosesc un electrolit lichid, al cărui nivel este redus în mod constant prin evaporare. Prin urmare, întreținerea constă în verificarea regulată a nivelului de electrolit și, dacă este necesar, completarea cu apă distilată.

Tensiune
Tensiunea acumulatorului moto trebuie să fie aceeași cu tensiunea la care funcționează circuitul electric al motocicletei. Marea majoritate a motocicletelor moderne utilizează un acumulator de 12 V, dar există și acumulatori de 6 V la motociclete mai vechi sau mai mici, precum și unele mașini care necesită un acumulator de 8 V.

Acumulator motor 6 V
Acumulator motor 12 V

Capacitate
Se exprimă în amperi-oră (Ah), ceea ce înseamnă câți amperi de curent poate furniza o baterie într-o unitate de timp. Cu cât motocicleta este mai puternică și mai echipată, cu atât mai mare este capacitatea necesară.

Acumulator moto 2-6 Ah
Acumulator moto 6,5-9 Ah
Acumulator moto 9.5-12 Ah
Acumulator moto 13-18 Ah
Acumulator moto 19-30 Ah

Deși acumulatorii pentru motociclete sunt uneori marcați după capacitatea lor, aceasta este de obicei o denumire greșită pentru capacitatea sau curentul de pornire.

Timp de încărcare
Timpul necesar pentru încărcarea unui acumulator de motocicletă depinde de capacitate, de tehnologie și de performanța încărcătorului în sine. O indicație de bază este dată de împărțirea capacității bateriei la amperajul încărcătorului; cel mai adesea, timpul necesar variază între 10 și 20 de ore. În mod ideal, ar trebui să folosiți un încărcător inteligent care să știe când bateria este încărcată - în special bateriile plumb-acid sunt predispuse la supraîncărcare.

Dimensiune
Dimensiunile acumulatorului sunt esențiale pentru compatibilitatea cu motocicleta dumneavoastră. Spațiul pentru baterie este adesea foarte limitat, astfel încât este esențial ca aspectul să fie pe deplin compatibil. Dimensiunea poate fi găsită, de obicei, în manualul motocicletei, pe internet sau poate fi chiar și măsurată. Acumulatorii moto cu capacitate mai mare sunt de obicei mai voluminoși.

Curent de pornire
Motocicletele diferă în ceea ce privește numărul de amperi de curent de care au nevoie pentru pornire. Cantitatea este influențată în principal de puterea vehiculului și de cantitatea de echipament electric - cu cât echipamentul este mai puternic și mai complex, cu atât este necesar un curent de pornire mai mare.

Polaritate/aranjare bornelor
Polaritatea, adică poziția polilor pozitiv și negativ unul față de celălalt, este, de asemenea, importantă pentru compatibilitatea dintre baterie și motocicletă. Se face o distincție între polaritatea stânga+ (stânga pozitivă) și dreapta+ (dreapta pozitivă), iar acest parametru trebuie să fie în concordanță cu modul în care este cablată motocicleta.

Aerisire

Acumulatorii se încălzesc în timpul funcționării, iar unele tipuri pot emite diferite gaze. Prin urmare, majoritatea acumulatorilor sunt prevăzuți cu orificii de aerisire. Acestea pot fi amplasate pe capacul superior, în mijlocul acumulatorului sau în stânga sau în dreapta față de direcția de deplasare. Unele motociclete au, de asemenea, un furtun de aerisire atașat la furtunuri pentru a elimina gazele din structura motocicletei. Este important să păstrați în permanență gurile de aerisire libere și curate, în caz contrar putând provoca un incendiu sau deteriorarea unor părți ale structurii motocicletei.

Pentru acumulatorii cu plumb-acid și gel, este posibil să vedeți și termenul VRLA, care înseamnă "valve-regulated venting". În acest caz, acumulatorul eliberează gazele doar atunci când concentrația este prea mare. Această soluție are avantajul de a reduce autodescărcarea și de a prelungi durata de viață a acumulatorului. Unele acumulatori mai mici sunt apoi sigilați și nu au ventilație, deoarece nu există încălzire semnificativă sau emisii de gaze în timpul funcționării.

Întrebări frecvente

Cum se montează acumulatorul?
Cum să întrețineți și să depozitați acumulatorul?
Când trebuie înlocuit acumulatorul?
Cum pot elimina un acumulator vechi moto?
Este importantă acumulatorul de marcă?