- Aparate de cafea electrice
Espressoare cafea
În cazul espressoarelor cafea, cafeaua măcinată trebuie introdusă manual în aparat înainte de a fi preparată, dar există și modele care necesită introducerea unei capsule de cafea. Aparatul de cafea espresso folosește o presiune ridicată pentru a forța apa fierbinte să treacă prin cafeaua fin măcinată, extrăgând cele mai valoroase arome și gusturi. Espressoul este gros și cremos. Cu multe aparate se poate face și abur și au o funcție de spumare a laptelui, astfel încât puteți face cappuccino sau alte cafele cu lapte.
Dacă vă place aroma cafelei proaspăt măcinate, ar trebui să alegeți un aparat automat cu râșniță de cafea, care utilizează doar cantitatea de cafea preprogramată necesară pentru tipul de cafea pe care îl doriți la un moment dat.
Aparat de cafea cu capsule
Printre avantajele aparatelor de cafea cu capsule se numără faptul că sunt ușor de curățat și că procesul de preparare a cafelei nu necesită mult timp - ideal pentru diminețile aglomerate din timpul săptămânii sau pentru călătorii. Trebuie doar să introduceți o capsulă în aparatul de cafea și să apăsați un buton pentru a prepara rapid cafeaua - cu tipul de cafea potrivit pentru capsulă. Astfel, de exemplu, pentru cineva care este mai puțin familiarizat cu tipurile de cafea și dorește o soluție rapidă și ușoară, acesta este modelul ideal.
Majoritatea producătorilor oferă o gamă largă de capsule și poduri de cafea cu diferite concentrații și arome. Capsulele de la mărcile mari (de exemplu, Nespresso, Nescafé (de exemplu, Dolce Gusto), Jacobs, Douwe Egberts, L'OR) sunt ușor de procurat, dar pentru mărcile mai mici poate fi mai dificil să găsiți o capsulă compatibilă cu aparatul dumneavoastră de cafea. Aceste aparate de cafea produc, de asemenea, o mulțime de deșeuri poluante din cauza dozelor preambalate. Deși unii producători mai mari oferă opțiunea de returnare și reciclare a capsulelor goale, mulți oameni nu profită încă de această opțiune - un lucru de luat în considerare atunci când cumpărați un aparat de cafea cu capsule.
De asemenea, merită să vă gândiți la cât de multă cafea beți în fiecare zi și dacă vă puteți permite costul pe termen lung al cafelei cu capsule mai scumpe, care oferă o experiență de cafea mai convenabilă și mai elegantă. O soluție de economisire a costurilor pentru astfel de aparate de cafea poate fi utilizarea capsulelor reutilizabile din silicon/plastic rezistent la căldură în locul capsulelor producătorului, singurul dezavantaj fiind că trebuie să le reumpleți de fiecare dată cu cafea măcinată.
Aparat de cafea cu filtru
Aparatele de cafea cu filtru trebuie să fie dotate cu un filtru de hârtie prin care aparatul filtrează cafeaua pusă în filtru. În plus, puteți folosi filtrul permanent care vine împreună cu aparatul, în care puteți turna cafeaua măcinată, iar aparatele mai moderne au o râșniță încorporată care distribuie automat cafeaua. Aparatul picură apă caldă pe cafeaua din filtru, care se scurge încet prin filtru într-un recipient, din care puteți turna cafeaua. Cafetiera cu filtru are un conținut mai mic de cofeină și un gust mai slab datorită presiunii mai mici. Aparatele moderne au o cană termos/thermo în loc de una de sticlă, astfel încât cafeaua rămâne caldă și gustoasă mai mult timp.
Aparat de cafea combinat
În cazul unui aparat de cafea combinat, două tipuri de aparate de cafea sunt încorporate într-un singur aparat. Acesta poate fi utilizat pentru a prepara cafea lungă (cafea cu filtru) sau un espresso neted. Aparatul de cafea cu filtru poate fi folosit și pentru a face ceai.
Cafetieră electrică
Cafetiera electrică funcționează pe un principiu similar cu cel clasic, dar, la fel ca și ceainicul electric, este prevăzut cu o bază rotativă la 360 de grade pentru a încălzi și a menține cald, ca în cazul cafetierelor DeLonghi.
Aparat electric de cafea turcească
Cafeaua turcească clasică, foarte cremoasă, poate fi preparată în câteva minute cu un aparat de cafea electric, cum ar fi aparatul de cafea turcească Arzum.
Aparat de cafea încorporabil
Aparatele de cafea încorporabile pot prepara mult mai multă cafea decât aparatele convenționale. Acestea pot funcționa cu cafea boabe sau măcinate și există și versiuni cu capsule. Acestea funcționează la o putere de peste 1000 W, asigurând o căldură perfectă și o experiență de gust fiabilă. Se poate produce cafea de înaltă calitate, ceea ce se reflectă, desigur, în prețul acestor aparate.
Un alt avantaj al aparatelor de cafea încorporabile este că sunt concepute pentru a se integra perfect în mobilierul și designul bucătăriei dvs.
- Aparate de cafea pentru aragaz
Cafetiera pentru aragaz
Cafetiera moka pentru aragaz este un element de bază în multe gospodării și mulți oameni jură pe cafeaua pe care o prepară. Poate fi utilizat pe aragazuri cu gaz cu flacără deschisă, pe plită electrică și ceramică. Trebuie să aveți grijă la cumpărare, deoarece acestea nu funcționează de obicei pe plitele cu inducție, pentru care se fac cafetiere speciale cu inducție.
În mod obișnuit, acestea pot prepara suficientă cafea pentru 1-6 persoane, dar există și versiuni pentru până la 48 de cești, la un preț semnificativ mai mare.
Principalele avantaje ale aparatelor de cafea pentru aragaz sunt prețul accesibil, ușurința de utilizare, economia de spațiu și curățarea ușoară.
Aparat de cafea turcească (dzsezva, cezve, ibric turcesc)
Cafetiera turcească este un aparat de cafea mai puțin obișnuit, cu destinație specială. Cafeaua fin măcinată se pune într-un vas de cupru cu apă, iar cafeaua turcească se prepară prin încălzirea apei de mai multe ori, fără a o fierbe. Cafeaua nu trebuie să fie fiartă, ci doar să se aștepte ca apa să se încălzească, fără să fiarbă. În acest moment, spuma de deasupra lichidului începe să se îngroașe, moment în care trebuie luat de pe foc și repetat de câteva ori până se îngroașă. Băutura este apoi gata de băut - de obicei neagră și aromată cu condimente.
- Aparate de cafea pentru utilizare fără electricitate
Aparat de cafea cu piston (french press)
Cu un aparat de cafea cu piston, nu este nevoie de electricitate sau de filtru, ci doar de apă caldă și cafea măcinată. Cafeaua (sau chiar ceaiul) se prepară prin apăsarea unui piston. Acest dispozitiv simplu produce o cafea delicioasă și aromată. Este accesibil, ușor de utilizat, economisește spațiu, este portabil și ușor de curățat. Dezavantajul este că trebuie să fierbeți apa separat înainte de a o folosi, iar rezultatul este un pic mai tulbure.
Filtru manual, dripper
Un dispozitiv de picurare prin utilizarea unui filtru, nu este nevoie de nicio sursă de energie pentru a prepara cafeaua, ci doar de apă caldă. Filtrul de mână poate fi fabricat din plastic sau porțelan. Cele mai simple pot fi plasate direct pe ceașcă, dar există și versiuni sofisticate cu un filtru permanent și un vas de colectare. În funcție de material, le puteți obține foarte ieftin. Puteți face cafea la ceașcă sau în cantități mai mari. Portabil, compact și ușor de curățat. Cafeaua se pune în filtru, se toarnă apă caldă peste ea și, după ce cafeaua s-a depus în apă, apa curge încet prin filtru, se scurge în ceașcă și este gata de a fi consumată. HARIO, de exemplu, oferă o varietate de picurători.
Aparat portabil de cafea espresso
Pregătește o cafea espresso delicioasă fără electricitate. Utile pentru persoanele care se deplasează mult. Puteți obține aceeași presiune de 18 bari ca la o mașină de espresso prin pompare manuală, astfel încât să obțineți un espresso bogat și cremos. Aparatul este foarte ușor, ușor de curățat și ocupă puțin spațiu. Sunt disponibile și versiuni cu cafea măcinată și capsule, de exemplu, cafetiera cu filtru de la Wacaco.