Cum să cumpărați băuturi energizante?

Vă place să vă stimulați performanța cu un pic de energie suplimentară atunci când faceți sport? Sau preferați un impuls la locul de muncă? Puteți alege nu numai în funcție de scop, ci și, de exemplu, de efect și de gust. Bineînțeles, băuturile energizante ar trebui să fie folosite doar în cantități rezonabile, pentru a nu dăuna sănătății dumneavoastră.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de băuturi energizante

Băutură energizantă cu zahăr

O băutură energizantă cu zahăr este o sursă rapidă de zahăr care oferă organismului un impuls rapid, motiv pentru care este deosebit de apreciată de sportivi înainte sau în timpul exercițiilor fizice.

  • O mare sursă de energie
  • Revigorant
  • Disponibil într-o varietate de arome
  • Bogată în calorii

Băutură energizantă fără zahăr

O băutură energizantă fără zahăr este soluția perfectă pentru cei care au nevoie de un plus de energie, dar care își urmăresc cantitatea de calorii.

  • O gamă largă de arome
  • Mai puțin bogat în calorii
  • Conține îndulcitori

Evitați băuturile energizante care conțin îndulcitor ciclamat de sodiu, care este dăunător pentru organismul uman. Mai ales cele mai ieftine băuturi energizante îl conțin.

Multe băuturi energizante sunt disponibile și în versiuni decofeinizate.

Parametrii

Ingrediente
Băutura energizantă este compusă în principal din apă, zahăr, cofeină și o combinație de substanțe sănătoase, cum ar fi taurina și niacina, vitamine și aminoacizi.

Taurina - este un acid organic care are un efect pozitiv asupra recuperării musculare și tratează, de asemenea, oboseala.
Niacina - vitamina B3, care ajută organismul în caz de infecții sau de stres mental și fizic crescut.
Aminoacizi - importanți pentru buna funcționare a organismului.
Cofeina - efect stimulant; în cantități mai mari crește semnificativ tensiunea arterială.

Îndulcitorii artificiali pot fi însă dăunători. Atenție la coloranți și potențiatori de aromă. Sorbatul de potasiu și benzoatul de sodiu sunt substanțe foarte controversate care se găsesc adesea în băuturile energizante. Acești conservanți pot provoca hiperactivitate la copii.

Băuturile energizante sunt vândute sub formă de băuturi gata de băut, ceea ce înseamnă că pot fi consumate imediat, dar puteți cumpăra băuturi energizante și sub formă de concentrate lichide care trebuie amestecate cu apă. Proporția corectă de apă și băutură energizantă este indicată direct pe ambalajul produsului.

Arome

Savurați-vă băutura energizantă în aroma clasică tutti-fruity sau, de exemplu, în diferite arome de fructe. Multe produse sunt, de asemenea, disponibile în arome de vanilie sau cafea - alegerea este din ce în ce mai mare.

Efecte
Băuturile energizante, după cum sugerează și numele lor, sunt concepute în principal pentru a vă stimula:

Vă oferă un plus de energie - atunci când sunteți obosit și epuizat
Stimulează sistemul nervos central - îmbunătățește concentrarea și ajută memoria pe termen scurt
Conține antioxidanți - acest lucru poate face ca sistemul imunitar să fie mai rezistent
Servesc ca sursă de vitamine - vorbim în principal de vitaminele B și C
Alternativ, puteți încerca o băutură energizantă care să conțină CBD. Acest ingredient popular poate elimina anxietatea și depresia, vă poate ajuta să vă concentrați mai bine și vă poate calma organismul după o activitate fizică sau mentală intensă. Băuturile energizante CBD au o aromă plăcută de cânepă.

Cum poate fi dăunătoare?
Se spune că nimic nu trebuie exagerat, iar acest lucru este valabil și pentru băuturile energizante. În primul rând, băuturile energizante conțin cantități uriașe de zahăr, despre care se știe că este dăunător pentru organism, mai ales dacă nu este combinat cu exerciții fizice regulate.

Îndulcitori artificiali - nici ei nu sunt buni pentru organism.
Acțiunea rapidă - acesta este atât un avantaj, cât și un dezavantaj, deoarece, la fel de repede cum băutura energizantă începe să acționeze, dispare, astfel încât vă puteți simți obosit rapid după ce ați băut-o.

Dependență - băuturile energizante pot crea dependență și, cu cât le consumați mai des, cu atât efectul va fi mai slab.
Băuturile energizante nu trebuie consumate de persoanele cu tulburări de somn, de persoanele cu afecțiuni cardiace și de copii.
Deși băuturile energizante combinate cu alcool sunt foarte populare, acestea nu sunt deloc sănătoase. Combinația întărește efectele alcoolului și poate duce uneori la un comportament agresiv.

Întrebări frecvente

Câte băuturi energizante puteți bea pe zi?
Care este diferența dintre o băutură energizantă și cafea?
De ce este periculoasă o băutură energizantă combinată cu alcool?